Ny kurs, äntligen lite samtalsmetodik!

vov_1_vt14Idag, 31/3 startade en ny kurs. VOV1 som vi kallar den. Val och vägledning 1. För alla nya syv-studenter (fr. HT15) har kursen bytt namn. Karriärvägledning, teori och metod 1. Varför den bytt namn vet jag inte. Tycker VOV1 låter ganska hemtrevligt.

Hur som helst var det äntligen dags för lite samtalsmetodik. Och gud så nervös jag är. För i denna kurs ska vi ha våra första vägledningssamtal. Vi ska komma med ett faktiskt dilemma. Jag har redan mitt ganska så klart för mig. Då jag tidigare studerat till journalist och faktiskt arbetar som journalist så är mitt dilemma, ska jag satsa på en karriär inom journalistiken eller ska jag satsa på en syv-karriär? Det är en svår frågeställning. Något jag funderat länge på och något som buggar mig till och från. Det ska bli spännande att se om det kastas något nytt ljus över mitt dilemma efter samtalsövningarna!

Jag själv var så sjukt jäkla nervös inför samtalsövningarna. Inte nog med att det var så konstruerat. Det var för fasen första gången jag skulle genomföra ett vägledande samtal inför publik. Inför kursarna kändes det helt okej, men inför en lärare med gedigen erfarenhet. Sjukt. Nervös. Och då menar jag SJUKT nervös.

Skulle jag få med det här med sammanfattning, öppna frågor, speglingar och allt det där! Helt galet. Men det var en spännande, positiv nervositet. Jag laddade upp med en kopp kaffe. Sen lämnade jag prestigen och prestationsångesten utanför rummet och rockade loss. Alla rockade loss. Alla var kungar. Och jag var knappast den enda som var nervös. Även om vi inte erkände det för varandra så låg nervositeten som en tunn dimma  i rummet.