Vetenskaplig teori och metod 1

vetmet_1_vt_15Från skolpolitik till Vetenskaplig teori och metod 1. VetMet1. Visst blir ni lockade av schemat ovan. Ett vetenskapligt schema, som jag verkligen INTE förstår mig på. Det här med vetenskapliga teorier. Kvalitativa eller kvantitativa metoder. Vad blir bäst? Vad ÄR bäst? Uppsatsplan? Uppsats? Vad är en uppsats? En B-uppsats? Jag har aldrig skrivit en uppsats. I alla fall inte en ”riktig” sådan. Vad nu det är.

Vad ska jag skriva om? Vem ska jag skriva med? Vi ska skriva i par. Den klockrena triaden måste alltså splittras? Jag och Pauline blev uppsatspar. Vi började spåna på flera idéer. Vi började skriva på en uppsatsplan. Vi skrev färdigt vår uppsatsplan.

Den här kursen påbörjades strax innan jul och det var oerhört hektiskt. Mycket att tänka på, mycket nytt att ta in. Mycket att skriva. Och så när vi skulle presentera vår uppsatsplan, så blev vi…sågade. Vi blev SÅGADE. Vår plan blev sågad. Strimlad. Alltså, vad i hela friden hände? Den känslan. Det var en hemsk känsla, en oerhört jobbig känsla. Tillbaka till ruta 1. Vi var arga, besvikna och oerhört frustrerade. Det var bara att kasta sig tillbaka till ritbordet och dra igång ett nytt arbete. På mindre än en vecka reviderade vi hela vår uppsatsplan och skrev en ny. Planen kom att handla om systematiskt kvalitetsarbete med fokus på studie- och yrkesvägledning i grundskolan. Spännande. Mycket spännande område, men resultatet blev än mer spännande! Men det tar vi i ett annat inlägg, kanske.

Nu är det dags att gå på juluppehåll. Men så mycket till ledighet blir det inte. Mycket plugg. Mycket vetenskapliga metoder. Arbete med uppsatsplanen, revidera planen och uppdatera den. Det är mycket som ska göras och kursen har inte något vidare bra upplägg. Efter varje kurs ombeds vi göra en utvärdering. Jag brukar, hoppas innerligt att mina lärare inte läser detta, inte göra några utvärderingar. Men den här kursen…jag har redan påbörjat min utvärdering. Jag är uppe i två sidor och jag har ännu inte genomfört halva kursen. Men så kaos är den. Det är tråkigt, men sant.

Nu ska jag ninja vidare med uppsatsplanen! Vi kör stenhårt jag och Pauline. Mer spännande uppdateringar kommer nästa år!

Annonser