Kan inte släppa prestigen och prestationsångesten är total

praktik_2Så var det dags. Första gången jag skulle hålla i gruppvägledning på Ibility. Andra praktikblocket innefattar, som ni säkert greppat, just gruppvägledning. Och ja, för en som alltid haft en förskräcklig scenskräck var detta inte den bästa stunden på året! Inte blev saken bättre av att ha fyra spotlights rakt i nobban.

Att lämna prestigen utanför rummet var det inte tal om. Hallå, det här handlar om gruppvägledning för vuxna människor. Jag har redan dragit nitlotten att vara ung, ”bara” 24 år och därmed även se ung ut. Direkt när de första deltagarna kom in så känner jag hur en dimma av skepsis sveper in i rummet. Prestationsångesten är total. Total. Utåt ser jag samlad ut, men inombords darrar jag som ett ensamt asplöv en kall höstkväll. Sakta men säkert fylls rummet med deltagare. De slår sig ner vid borden som jag format som ett ”V”. Detta för att alla ska kunna se mig. Se killen med scenskräck bättre. Vilken bra idé David.

Rummet är fullt. Varenda sittplats är upptagen och alla tittar på mig. På killen som är nervös som fasen. Han som inte riktigt vet hur han ska inleda. Hur fångar man en grupp vuxna människors intresse? Vad är en bra icebreaker? Jag harklar mig. Det är tyst i rummet. Man skulle kunna höra en knappnål falla till marken, trots den livliga trafiken utanför fönstret. Jag börjar med att presentera mig. Deltagarnas blickar skär genom rummet och träffar mig, jag tittar bort en stund. Sedan fortsätter jag. Min praktikpartner har jag vid min sida. Det rullar på. Tiden går. Efter ett tag, vilket känts som en evighet, avrundar jag. Jag kan andas ut. Det gick ju ganska bra ändå. Helt okej. Kommer jag någonsin att vänja mig att stå inför storgrupp? Kanske, kanske inte.

Annonser

2 svar till “Kan inte släppa prestigen och prestationsångesten är total”

Kommentarsfunktionen är stängd.