Träffas på ett fik för att diskutera tentan

coaching_ht_15Det var läge att avdramatisera rapportskrivandet i val och vägledning 3. Jag och en kursare träffades på ett fik för att diskutera lite. Det bästa med studie- och yrkesvägledarprogrammet är att vi kan diskutera oerhört mycket under våra hemtentor, rapporter och analyser. Det är oerhört skönt att kunna diskutera med någon. Bolla idéer fram och tillbaka.

Hur har du tänkt? Jaha, du har tänkt så. Jag har tänkt såhär, vad tror du om det?

Att kunna diskutera och bolla idéer har varit oerhört värdefullt för mig och det har sannolikt bidragit till att jag ändå lyckats genomföra flera moment med goda betyg. Jag hoppas att jag tillfört mina kursare samma känsla och bidragit till en ökad förståelse hos dem. Att diskutera leder till ökad kunskap.

Jag minns den första tentan jag skrev. Det var oerhört jobbigt faktiskt. Mestadels för att hela konceptet var nytt för mig. Referenser, hemtenta, vad är egentligen det? Är det ett prov? Får jag googla, får jag använda böcker, får jag prata med kursare? Nej. Jag sitter nog själv. Instängt i min lägenhet. Med kaffe och musik.

I takt med att utbildningen fortlöpte insåg jag att det var skönt att bolla idéer. Prata av sig. Jag menar inte att vi löser tentorna åt varandra eller att jag frågar om svaret på tentafrågorna. Det skulle jag aldrig göra. Det finns en stolthet i att klara av en tenta, men det finns också en punkt när man måste inse att det kanske stjälper mer än det hjälper att sitta där hemma i sin ensamhet, tugga i sig sin stolthet och gnugga geniknölarna tills säkringen brinner upp. Att våga fråga om hjälp är inte fel. Bolla idéer, fråga hur andra uppfattat och tolkat frågan.

I takt med att utbildningen fortlöpte hittade vi på nya sätt att ha kul och trevligt under tentaperioderna. Skönt att kunna avdramatisera hela grejen med tentaperiod. Vi träffades på stan, fikade, lunchade. Eller så träffades vi hemma hos någon, hängde, fikade, lunchade, diskuterade.

Annonser

Ett svar till “Träffas på ett fik för att diskutera tentan”

Kommentarsfunktionen är stängd.