Dags att avdramatisera det här med hemtentamen!

hemtenta

Halloj.

För ett par veckor sedan fastnade jag i samtal med några studenter från de andra terminerna på SYV-programmet. Samtalet kom att handla om hemtentamen och huruvida man tolkat begreppet ”individuellt arbete”. Av diskussionerna förstår jag att tolkningen har varit olika, vilket är förståeligt. För övrigt så kan jag meddela att den här typen av fråga har dykt upp flera gånger under våren och skapat underlag för diskussion. Jag kan ju säga att min tolkning av begreppet ”individuellt arbete” ändrats med tiden. Stor skillnad från termin 1 till termin 6. Jag lovar.

Nu går jag termin 6, sista terminen (wohoo?!) och jag känner att det är dags att avdramatisera hela grejen med hemtentamen. Nu känner jag mig redo. För två och ett halvt år sedan, när jag satt med min första hemtenta, kan jag lugnt erkänna att jag inte skulle säga samma sak som jag tänker göra alldeles strax.

Jag minns den första tentan jag skrev, den i ”sociologiska perspektiv”. Det var oerhört jobbigt faktiskt. Mestadels för att hela konceptet var nytt för mig. Referenser, resonera, analysera…alltså hemtenta, vad är egentligen det? Är det ett prov? Får jag googla, får jag använda böcker, får jag prata med kursare? Nej. Jag sitter nog själv. Instängd i min lägenhet. Med kaffe och musik.

Men det här med hemtenta. Är det så allvarligt som det låter? Hur ska man tolka begreppet ”individuellt arbete”? Låt mig reda ut begreppet. Ja, alla hemtentor är ett individuellt arbete. Det innebär alltså att varken jag eller du, får skriva svaren åt varandra. Svaren ska skrivas individuellt. Men hur du kommer fram till svaren, behöver inte vara individuellt arbete, med undantag för en tenta, den i arbetsmarknadspolitik och ekonomi (termin 5), som du gör HELT individuellt.

Självklart får man resonera och diskutera med varandra under en hemtenta. Tanken är att man ska resonera, diskutera, bolla och komma till nya insikter. Det har jag även fått bekräftat från studie- och yrkesvägledarprogrammets programansvariga, Marie Andersson, som både T2 och T4 bör ha träffat i samband med information om praktik 1 respektive praktik 2. Genom diskussion har man världens chans att utveckla sina kunskaper. Att kunna diskutera och bolla idéer har varit oerhört värdefullt för mig och det har helt klart bidragit till fördjupade kunskaper. I höstas skrev jag en av mina sista hemtentor. Under tentaperioden träffade jag en kursare på ett fik och hade en lång diskussion.

Hur har du tänkt? Jag har tänkt såhär. –Jaha, du tänker så. Smart!

Vill man hellre sitta för själv, så ska man ju göra det såklart. Man måste ju göra det som känns bäst för en själv, men jag kan lugnt säga att diskussionerna med mina kursare, under hemtentorna, bara utvecklat min kunskap. Diskussionerna och resonemanget har sannolikt bidragit till att jag lyckats genomföra tentor med så pass goda betyg jag trots allt fått!

Fråga inte efter ett svar! Bolla upp en fråga och lobba för en diskussion, men fråga för tusan inte efter ett svar.

När jag säger diskutera och resonera så menar jag såklart inte att man ska fråga om svaret på någon tentafråga. Om det är något som verkligen skapar irritation så är det när någon uppenbart bara söker ett svar utan att ens försöka finna det själv. Att få saker serverat fungerar oftast inte. Det skapar bara dålig stämning, så jag rekommenderar att man håller sig borta från det träsket.

Studie- och yrkesvägledarprogrammet kör i princip uteslutande med hemtentor. Oftast har man fem arbetsdagar på sig och en helg. Hitta på något skoj med kursarna under tentaperioderna.

Hitta ert eget sätt att göra tentaperioderna till den bästa tiden på varje delkurs!

Mina tips till alla syv-studenter som ska hugga in på en hemtenta: Diskutera, resonera och gör något kul för att öka varandras kunskaper! Testa på nästa tenta!

Några små tillbakablickar hur jag och några av mina kursare gjort:

  1. Träffats på ett kafé och diskuterat, oftast mest annat än tentan, men även saker man funderat på kring tentan. Samtal i kombination med kaffe. Oslagbart!
  2. Träffats hemma hos någon och käkat lunch. Mycket trevligt. God mat och diskussion. Alla studenter vet att god mat = gårdagens rester i matlåda.
  3. Snackat via en chatt. Snabbt, tillgängligt och smidigt! Sippa på en kaffe samtidigt. Är man riktigt kreativ kan man ha en videochatt!
  4. Snackat via telefon. Enkelt, tillgängligt och har man headset i så kan man ju googla samtidigt! Smart va?! Eller så kan man bara prata av sig. Ibland är det faktiskt det enda som behövs. Ventilera.

Sååå, det var lite hur jag och mins kursare gjort. Ta ett chillpill, det är bara en hemtenta. Hade det varit en helt strikt individuell tentamen, så hade det varit en salstenta där en tentavakt klockar dig när du går på dass.

Peace out!

hemtenta