SYV i en ny tid – Dag 1

image

Klockan ringde 06.00. Jag vaknade upp i Göteborg. Staden som har valt att förpassa sin tunnelbana ovan jord. De kallar det för spårvagnar. För en Stockholmare känns det här väldigt främmande. Hur som helst klev jag på den här tunnel…eh, spårvagnen och åkte till Göteborg centralstation. Var helt inställd på att få åka ersättningsbuss, eftersom det för några veckor sedan brunnit i ett ställverk som slagit ut trafiksignalerna för tågen. När jag gick förbi de uppställda tågen hittade jag ett förrymt Västtåg som var skyltat ”Vänersborg C – Via Trollhättan”. Vilket himla flyt! Firade med att köpa en morgonkaffe innan jag klev på Västtåget. Hoppade på tåget och köpte en SMS-biljett. Skönt att slippa bussersättning.

Väl framme i Trollhättan, som jag fortsättningsvis kommer benämna ”Trollis”, kände jag mig verkligen inte hemma. Var ligger den där Högskolan Väst? I Trollis klev det av ett femtiotal personer, som såg ut att vara ungefär i min ålder. Var ska alla dessa om inte till högskolan, tänkte jag och hakade på, helt förutsättningslöst. De kunde ju lika gärna gått ner till älven för att fiska. Hamnade tillslut på Högskolan Väst i alla fall!

Fullt med folk. Det var en sådan här arbetsmarknadsdag på högskolan. Det hade ju varit jättespännande att delta på, om dagen inte hade varit fullproppad med spännande föreläsningar! Letade reda på föreläsningssalen. Första föreläsningen blev en introduktionskurs med lite bakgrundsinformation om teknik och statistik över användandet av teknik. Spännande bakgrundsfakta kring teknikanvändandet i alla fall. Visste du till exempel att 2 av 3 tvååringar använder Internet idag? Eller att 5% av alla treåringar äger en egen mobiltelefon? Det är ju bokstavligen helt sjukt. Annat vi fick lära oss var att Facebook är på nedgång och Instagram är på uppgång. Twitter är ingen hit, men Snapchat är en kanon på väg uppåt. När klockan började närma sig lunch slog det mig att, det här med raster har man inte riktigt förstått vikten av.

På kursen deltar cirka 30 personer. Jag är utan tvekan kursens yngsta deltagare. Ett relativt spritt deltagande från Gävle i norr till Trelleborg i söder. Dock väldigt centrerat kring Västra Götalands-regionen. Alla på plats är inte heller vägledare, vilket jag kan tycka är både positivt och lite negativt. Då såpass få ges chansen att delta i kursen kan jag tycka att deltagarna ska vara just studie- och yrkesvägledare. Jag vet att en del står på reservplats, vilket jag själv gjorde till en början. Kan tycka att det är väldigt tråkigt om studievägledare, som vill gå, inte ges chansen att gå. I föreläsningssalen sitter både lärare och andra kommunalt anställda som inte arbetar i den direkta skolmiljön. Samtidigt tycker jag att det är oerhört positivt att se ett intresse för studie- och yrkesvägledning, från andra än just vägledare.

Dagens andra föreläsning handlade om upphovsrätt! Något som mitt arma fotografhjärta klappar extra mycket för. Mycket bra att de tog upp det. Så otroligt viktigt. Fruktansvärt dålig kunskap om upphovsrätt, så att jag var nära att ställa mig upp och skrika rakt ut. Vad ger det för signaler till eleverna om lärare och vägledare använder bilder i strid mot upphovsrättslagen? Helt sjukt egentligen. Men det kanske bara är jag och fotografen inom mig som överreagerar? Vi fick även lära oss om OER – Open Education Resourse och MOOC – Massive Open Online Course. Intressant! Kurser online, som inte resulterar i någon examen. Men möjligheterna finns ju att genomföra en kurs och sen tenta av den. Ja, alternativen är många. Tror att MOOC har en framtid i Sverige. Kanske ska börja smygstarta ett projekt med MOOCs för vägledare? Hm, det blir en framtidsfråga i så fall! Har några andra projekt att avsluta först.

Jag twittrar kontinuerligt från kursen under hashtagen #syvinytid
Välkommen att följa mig på twitter.com/syvdavid

image
image

image

image

image

image

image