”Sekunderna senare kör en lastbil rakt in i den stillastående polisbilen”

Foto: SpaksMedia
Foto: SpaksMedia

Inspelningen av min yrkesfilm pågår för fullt. Igår satt jag i hytten på bärgningsbilen igen. Dagen bjöd på starthjälp åt en lastbil, drivmedelsstöld där förövarna borrat hål på bensintanken, styrservohaveri och drivmedelsstopp på motorvägen.

När man bärgar på motorväg krävs det att man har skydd av en så kallad TMA-bil. En skyddsbil som har en gigantisk krockkudde baktill för att skydda bilbärgaren och haveristen. Bilbärgning sker av förklarliga skäl där du framför ditt fordon, vilket också innebär att bilbärgaren sannolikt arbetar i en av Sveriges farligaste arbetsmiljöer. Jag har hitintills varit på motorvägen och spelat in material två gånger. Trots att jag har högfluorescerande illgröna kläder med rejäla reflexer verkar jag vara osynlig för bilisterna. De tutas hejvillt och några ger mig fingret. En del skriker åt mig att bärgaren står i vägen. Vi har satt ut vägkoner för att skydda arbetsplatsen. Det dröjer inte länge fören ett 24 meter långt lastbilsekipage håller på att köra ner konerna. Jag känner vinddraget från lastbilen när den brakar förbi.

Jag inser snabbt att det här måste vara en av Sveriges farligaste arbetsplatser. För några veckor sedan blev en bärgningsbil påkörd. Tidigare i vintras omkom en brandman när han blev påkörd vid en olycksplats och i höstas blev en skyddsbil påkörd bakifrån. Jag hoppar in i bärgningsbilen igen. Där slipper jag i alla fall känna mig som en illgrön måltavla för bilisternas vrede. Det är konstigt egentligen hur de kan visa sådan ilska mot några som försöker göra deras vardag bättre. Bärgningsbilen står inte mitt på motorvägen för att det är en bra parkeringsplats. Den står där för att någon drabbats av ett akut haveri och är i behov av hjälp.

Zacke hoppar in i hytten. Vi diskuterar lite om situationen med stressade fordonsförare. Zacke berättar att han flera gånger har fått byta ut bärgningsbilens sidospeglar för att lastbilar kört så nära att de slagit bort speglarna. För att köra sönder bärgningsbilens sidospegel måste man köra riktigt nära. Vi pratar alltså om 10cm. Zacke berättar en till historia. Den gången han räddade livet på en polisman och sig själv genom att knuffa polismannen över vägräcket och ned i diket för att sedan direkt kasta sig efter. Sekunderna senare kör en lastbil rakt in i den stillastående polisbilen som blir totalförstörd.

Kravet på TMA-bilar vid bärgning på motorväg blir plötsligt väldigt uppenbart. Nu sitter vi i bärgningsbilen igen. På väg till närmsta bensinmack för att fylla kundens tank med drivmedel.

2 svar till “”Sekunderna senare kör en lastbil rakt in i den stillastående polisbilen””

 1. Otroligt lärorikt att få göra besök i verkligheten. Själv gjjorde jag besök hos polisens verksamhet på Plattan och spanade på knarkhandeln så jag själv blev otroligt trött i ögonen eftteråt. Sen tidig morgon med sopåkare och kom hem och luktade sött sopigt. Sen en massa fika med en präst med lite annorlunda arbetstidet t ex söndagen med godstjänst.

  Gilla

  1. Det låter mycket spännande! Jag ser fram emot att få följa med fler yrkesprofessioner i framtiden! Jag är övertygad om att det gynnar både en själv och eleverna, att få ta del av olika yrken.
   /David

   Gillad av 1 person

Kommentarsfunktionen är stängd.