En kurs som borde ingå i SYV-utbildningen

varberg

I veckan åkte jag ner till Västkusten för att avsluta kursen ”SYV i en ny tid”. Närmare bestämt åkte jag till Varberg. Mycket trevlig stad. Otroligt fin strandpromenad och mycket mysig stad. Bodde på Fästningens vandrarhem i cell 2. En riktig cell, liten, väldigt liten, men å andra sidan skulle jag bara sova där, så det gick bra. Sedan väntade två fullspäckade dagar med projektredovisningar och annat skoj! Bland annat fick jag veta mer om Danmarks eVejledning och resultatet av den lilla forskning som gjorts om IKT i vägledning. Allt detta via direktuppkoppling till Danmark respektive Finland genom Adobe Connect.

Men kursen då? SYV i en ny tid är en kurs som ges av Skolverket och Regionalt utvecklingscentrum vid Malmö Högskola. Det är en väldigt basic kurs som handlar om användningen av digitala hjälpmedel i vägledningen. Hur kan man använda digitala hjälpmedel, vad får man använda och vad får man inte använda, för- och nackdelar? Ja, det är mycket att tänka på när man ger sig in i den digitaliserade världen. Men att ge sig in i den digitaliserade världen är knappast valfritt längre. På ett eller annat sätt måste man som vägledare sätta sig in i det digitala. Om det handlar om telefon och mail eller om det handlar om sociala medier som Facebook och Instagram eller kanske till och med Snapchat. Ja, de digitala verktygen är många. Arbetar man i grundskola använder de allra flesta av de vägledningssökande sannolikt en stor mängd digitala verktyg. I takt med att samhället utvecklas digitalt anser jag att även vägledningen måste utvecklas. Allt annat vore konstigt. Det handlar inte om att digitalisera allt på en gång eller ens allt överhuvudtaget. Det handlar om att följa utvecklingen och ligga i framkant. Om vi som vägledare inte kan kommunicera på ett liknande digitalt språk som de flesta av dagens unga kommunicerar med, är det bäddat för misskommunikation. Med dagens teknik finns enorma möjligheter att individanpassa vägledningen, låt oss utnyttja dessa möjligheter. Acceptera dem. Acceptera tekniken.

Men samtidigt får vi inte låta tekniken ta över. Tekniken anser jag ska vara ett komplement. För mycket teknik är inte heller bra. Det gäller att hitta balansen mellan den digitala vägledningen och den traditionella vägledningen. Med traditionell syftar jag till face to face-samtal.

Slutsatsen efter den här kursen är: SYV i en ny tid är en kurs som borde ingå i SYV-utbildningen. Alla blivande vägledare borde få lära sig grunderna om IKT i vägledning.

varberg varberg varberg varberg varberg varberg