”Hela skolans ansvar”

Studie- och yrkesvägledning är hela skolans ansvar. Under våren har jag arbetat mig in i mina enheters arbetslag. Informerat om vad studie- och yrkesvägledning är och vad jag som studie- och yrkesvägledare faktiskt gör och vad jag kan bistå med för kompetens. Samtliga arbetslag är satta i arbete med att skriva ner vad de konkret gör för studie- och yrkesvägledande aktiviteter i respektive årskurs.

I veckan hade jag en givande genomgång för ett lågstadiearbetslag. Intressanta diskussioner och ett mycket stort intresse och engagemang. Potentiella aktiviteter, kunskapskrav och befintligt arbete med studie- och yrkesvägledning diskuterades. Jag har en bra känsla. För att sammanfatta. Arbetet med att få studie- och yrkesvägledningen till hela skolans ansvar har påbörjats. Bollen är satt i rullning.

Annonser

3 svar till “”Hela skolans ansvar””

 1. Hej David!
  Hur mycket stöd har du fått från Rektor i detta arbete? Jag skulle vilja jobba med Skola – Arbetsliv på min skola, och i viss bemärkelse görs detta redan, om än i små skalor. Men hur började du? Vad hade du för strategier i början och hur gick de första stegen till?

  Gilla

  1. Hej Hannah,

   Jätteroligt och nyttigt med samverkan skola–arbetsliv! Jag är relativt i startgroparna med detta, men jag har haft som utgångspunkt att först uppdatera mig om vad som faktiskt görs i skolan och få ner det konkret i en fysisk SYV-plan. Själva arbetet har rektor blivit informerad om, men arbetet har främst skett mellan mig och pedagogerna på skolenheterna. Jag tror det viktigaste är att vara lyhörd för vad lärarna har att berätta och hur de ser på studie- och yrkesvägledning i undervisningen. Sedan är det alltid bra att ha läroplanen/styrdokument i bakfickan. SYV i undervisningen är egentligen ingen ”ytterligare sak att behöva ta tag i”, vilket ibland kan vara uppfattningen hos lärare. Mycket arbete görs sannolikt redan idag. Utgå därifrån och ge lite beröm för arbetet som görs är mitt tips 🙂

   Gilla

   1. Tack! Har också tänkt lite i dessa banor 🙂
    Och lycka till med fortsättningen av detta arbete

    Gilla

Kommentarsfunktionen är stängd.