Sol, vind och vatten strömmar ur högtalarna

image

Idag var det skolavslutning. I strålande solsken samlades glada och förväntansfulla elever och anhöriga på skolgården. Ted Gärdestads, Sol, vind och vatten strömmar ur högtalarna. Eleverna är finklädda. De små verkar vara förväntansfulla på vad sommaren ska erbjuda. Kanske en del bad? Ligga i gräset och bara, vad dagens unga säger, chilla? Med andra ord, bara ta det lugnt.

Niorna, avgångseleverna. De verkar vara förväntansfulla på ett annat sätt. Jag tror att många av dem tänker på vad som ska hända efter sommaren. Gymnasiet. Rektorn valde att säga ”imorgon är det första dagen på resten av ert liv”. Det lär ju knappast vara sista gången de får höra det citatet. Det händer att jag får höra det än idag.

Efter flera mycket bra elevuppträdanden var det dags för rosutdelning. Sexåringarna fick dela ut rosor till niorna. En fin gest, med mycket stort ansvar. Nu har dessa sexåringar något att se fram emot om åtta år. Då är det deras tur att stå där uppe på trappan och få ta emot rosor. Då är det deras första dag på resten av deras liv.

Det var skolavslutning idag. Sol, vind och vatten strömmade ur högtalarna.