Mot Västkusten för att bryta Stockholms-vardagen 

Idag (onsdag) är det Halmstad-dag! Åkte i god tid hemifrån för att hinna checka in och ta en kaffe på Bromma. När jag sitter på bussen får jag första notisen från resebolaget. ”Flyget är försenat”. Ny avgångstid var 09.25. Alltså drygt en timme efter ordinarie avgångstid. Drar en djup suck. Skakar på huvudet. Inte mycket jag kan göra åt saken. Börjar maila skolan och andra berörda personer. ”Blir sen, tekniskt fel på flygradarn i Malmö”. Strax efter 09.30 lyfter planet. Nu är jag alltså över en timme sen. Jag inser att jag kommer att vara på skolan strax innan lunch. Precis innan planet lyfter hinner jag gå iväg ett mail om att alla samtal på förmiddagen måste ombokas. Bokar även snabbt om ett studiebesök. För årskurs nio skulle ju få besök av en biträdande arbetsledare på en byggarbetsplats.
Väl på skolan hinner jag snabbt presentera mig för årskurs nio. Det är första gången jag träffar dem. Jag hinner styra upp en ny tid för studiebesöket och slänga i mig en snabb lunch. Det är aldrig ultimat med lunch på tio minuter, men ibland blir det så. Går för att möta upp den biträdande arbetsledaren. Det här blir perfekt. Den biträdande arbetsledaren, en 20-årig tjej, ska berätta om sitt yrke och vägen dit. Helt underbart. Normbrytande. Efter en spännande presentation av yrket som biträdande arbetsledare på en byggarbetsplats tar jag själv till orda och börjar prata om gymnasiet och det stundande gymnasievalet. 

Både årskurs åtta och årskurs nio sitter i klassrummet. Perfekt. Alla åttondeklassare borde få gymnasieinformation. Tänker att om man får informationen i årskurs åtta kan man antingen lyssna oerhört intresserat, inget jag direkt förväntar mig dock, men inför informationen nästa år, alltså i årskurs nio, har man i alla fall hört om gymnasiet en gång innan. Själva valet kommer sannolikt fortfarande vara väldigt ångestladdat, men valet kommer inte som en blixt från en klar himmel.

Dagen löpte på bra. Jag hade ganska fullbokat med samtal, dom avlöshe varandra. Efter åt eleverna gått hem slängde jag mig, nästsb bokstavligt, i en elevsoffa och lät all luft gå ur mig. Fullständigt slutkörd. Slöt ögonen och vilade i en timme. Efter den korta återhämtningen gick jag och hämtade kaffe. Klockan var 17.25. Dags att öppna dörren för vårdnadshavare. Dags för föräldramöte. Drog samma genomgång som för årskurs åtta och nio. Svarade på lite frågor. Jag tycker om föräldramöten. 

Efter mötet småsprang jag ner mot Halmstad centrum. Min kompis hade kommit med tåget från Helsingborg och väntade på mig vid stationen. Vi möttes vid Scandic och jag checkade in på mitt hotellrum. Sen tog vi en promenad ner till småbåtshamnen och tog oss ett dopp. Sensommarvärmen dröjde sig kvar långt in på kvällen. Vi tog oss en tur på Halmstads gator sen och hittade en lokal kinakrog där vi slog oss ned.

Dagen efter bjöd på nya individuella samtal innan jag tog flygtaxin till Halmstad city airport för att åter flyga till Stockholm. Även om det är lite omständligt att resa är det skönt att åka iväg och få ett avbrott i Stockholms-vardagen. En dag kanske jag flyttar ner till Halmstad. Trevlig stad.

Annonser