”Stort larm. Trafikolycka…”

Idag var det dags för studiebesök. Det allra första studiebesöket för åk1. Efter en kort tur med pendeltåget blev det en liten promenad till brandstationen. Jag är ganska kort så till vardags är detta ganska ovanligt, men idag blickade jag ut över en massa huvuden. Framför mig stod en grupp förväntansfulla sjuåringar. Det var lite svårt att hitta in på stationen, men efter ett samtal till jourhavande styrkeledare blev vi insläppta. Vi möttes av brandmannen som ansvarade för vårt studiebesök och när hela skaran med besökare samlats i konferensrummet blev det filmvisning. En kort film om brandkunskap, som väckte många frågor hos barnen.
Strax efter filmen avslutats skar en skarp signal genom rummet. En gäll röst lät meddela att ett förlarm dragits igång på Södertälje brandstation. Brandmännen berättade att ett förlarm brukar dras när det gäller lite allvarligare larm. Minuten senare återkom signalen och en kvinna berättade att det var stort larm för hela station Södertälje. Trafikolycka. Det var spännande för barnen att få höra ett skarpt larm och se brandmännen springa iväg. Kort därpå mullrade brandbilarna nere i garaget och snart började sirenerna tjuta och blåljusen slogs på. 

Efter den spännande händelsen var det dags för en rundtur på brandstationen. Vi fick se idrottshallen, sovrummen och köket. När vi kom ner i vagnhallen stod bara två brandbilar kvar. De andra var ju på larm. Barnen fick testa att bära rökdykarnas luftpaket och provsitta brandbilarna. Innan vi lämnade vagnhallen återvände de andra bilarna från larmet. Brandmännen förklarade vad som hade hänt och svarade på barnens frågor. Förutom att provsitta brandbilen var nog en av de bästa sakerna med dagen, när en av stationens kvinnliga brandmän kom och pratade med barnen. Så underbart att de fick träffa en kvinnlig brandman. Kanske fick några av barnen en helt ny förebild.