Arbetsterapeuter och beteendevetare i all ära, men…

…vilka har utbildat sig i tre år för att bli experter på arbetsmarknaden, coacha, stötta, vägleda och kunna informera om vikten att fullfölja sina gymnasiestudier? Låt mig ge dig en ledtråd. En förkortning på tre bokstäver. Du finner fler ledtrådar i den här bloggens namn. Men hej på dig! Studie- och yrkesvägledare säger du? Helt rätt. Vi har utbildat oss i tre år. Det här med att coacha, stötta och vägleda elever är liksom vår expertis. Därför blir jag oerhört provocerad när Lennart Axelsson, utvecklingsledare på Region Kronoberg, i en artikel hos SVT Småland som berör att 20 procent av landets ungdomar hoppar av sina gymnasiestudier, menar att det kanske behövs arbetsterapeuter, beteendevetare eller det något oklara ”eller andra” som kan stötta och coacha samt arbeta parallellt med lärarna för att gemensamt få elever att se vikten av att fullfölja sina gymnasiestudier.

Inte någonstans nämner Lennart Axelsson den oerhört viktiga rollen, studie- och yrkesvägledare. När jag Twittrar till Lennart Axelsson får jag svaret att studie- och yrkesvägledare har en viktig roll, men att det även hänger på att studie- och yrkesvägledarna faktiskt tar rollen och deltar i utvecklingsarbetet. Studie- och yrkesvägledare har alltså en mycket viktig roll, skönt att höra, men tydligen inte såpass viktig att man vågar nämna det när SVT kommer och gör ett inslag. Konstigt eftersom vi dagligen möter de här eleverna som kanske en dag kommer välja att avbryta sina gymnasiestudier. Frågan är då hur satsningen på studie- och yrkesvägledningen egentligen är, eller är det beteendevetare och arbetsterapeuter som ska få eleverna att stanna kvar i skolan?

Det här behöver inte nödvändigtvis betyda att man inte vill satsa på studie- och yrkesvägledning, men återigen har vår viktiga roll till synes glömts bort. Det kan betyda att kunskapen om studie- och yrkesvägledning generellt är väldigt låg. Det kan också betyda att vi studie- och yrkesvägledare faktiskt är ganska dåliga på att marknadsföra vår profession. Personligen tror jag på en kombination av de båda, men hur som helst blir jag uppriktigt grymt provocerad av att man återigen till synes glömt bort studie- och yrkesvägledare som yrkesgrupp och framför allt vår viktiga funktion i bland annat skolvärlden.

Jättebra att man tar avhoppen från gymnasieskolan på allvar. Det är ett allvarligt problem som kostar samhället oerhörda summor pengar. Och de kanske är dags att börja se skolan som något mer än ett kunskapsuppdrag för att komma tillrätta med avhoppen. För jag håller med dig Lennart Axelsson, en gymnasieexamen är i dagen läge ett mått på att du är gångbar på arbetsmarknaden. Det är som ett körkort, som du säger, men jag är grymt besviken på att du inte lägger fram studie- och yrkesvägledare som en yrkesroll som kan bistå för att komma till rätta med avhoppen.

twitter_lennart_axelsson

Annonser

Ett svar till “Arbetsterapeuter och beteendevetare i all ära, men…”

Kommentarsfunktionen är stängd.