Bokar synundersökning mitt i allt

Arbetet som studie- och yrkesvägledare är verkligen ett varierande arbete. Det blir förstås vad man gör det till och jag har gjort det till ett främjande och förebyggande arbete. Två ledord som återfinns i många skolors elevhälsoarbete. För studie- och yrkesvägledning är, för mig, en naturlig del av en skolas elevhälsoarbete. För att lyckas i arbetet, och även här kan enskild vägledare, såklart lägga ribban på valfri nivå, är det viktigt för mig att skapa en bra och tillitsfull relation till mina elever. Relationsskapande är alltså viktigt för mig. Under mina få veckor på nya jobbet anser jag ändå att jag lyckats skapa flera bra relationer. En i personalen stack in sitt huvud häromdagen och sa; ”Det har aldrig varit så mycket trafik in och ut från det här rummet, som det är nu.”
Häromdagen var jag nere på ungdomsgården, som ligger i samma byggnad som skolan, och spelade ett parti biljard med en elev, samtidigt som vi avslappnat pratade om framtid och utbildning. Ingenstans står det att studie- och yrkesvägledaren ska sitta på sitt kontor bakom skrivbordet och mala på om yrkesprogram eller högskoleförberedande program för den delen. Således blev det en lite ovanlig utflykt idag.

Strax innan lunch kom det in en elev i rummet och viftade glatt med ett brev från Transportstyrelsen. ”Titta! Jag ska börja övningsköra!” -Vaf roligt! Det minns jag som om det var igår!

Eleven sätter sig ner och halar upp ett papper ur kuvertet. Det står att man ska genomföra en synundersökning. Eleven undrade vart man gör det och hur det går till. Jag ögnade snabbt igenom pappret, försatte datorn i viloläge, sköt in stolen under skrivbordet. -Kom, jag vet en optiker i närheten. Vi tar en promenad!

Eleven tittade förvånat på mig, men reste sig och packade ner kuvertet. Under den korta promenaden ner till torget i närheten av skolan berättade eleven en fantastisk historia. Det blev mycket skratt, men också en del allvar. Vi pratade framtid, resor och övningskörning. Senare under eftermiddagen hjälpte jag eleven att skicka iväg intyget till Transportstyrelsen. Alla studie- och yrkesvägledare sitter inte bakom ett skrivbord och maler om gymnasieprogram. #vadgörsyv