Det handlar om att få verktygen för att kunna göra ett väl underbyggt val

twitter_johan_lindholm

Läser med stort intresse, som jag för det mesta brukar, debattartiklar, artiklar och insändare som berör skolan i allmänhet, men studie- och yrkesvägledning i synnerhet. Så även den här söndagen. Den här härliga söndagen som började så bra. Solen lyser och värmer ryggen när jag sitter och skrollar i webbläsaren. En härlig söndag som får ett abrupt avbrott när jag trillar över en debattartikel skriven av fackförbundet Byggnads ordförande, Johan Lindholm. Rubriken kan nog få de flesta studie- och yrkesvägledare att sätta kaffet i vrångstrupen och då menar jag sätta i halsen rejält. ”Lyssna inte på studievägledaren, tjejer…” så börjar rubriken på Johan Lindholms debattartikel. […] – ni passar utmärkt i byggbranschen” fortsätter den. Trodde jag läst fel för inte känns det rimligt någonstans att en facklig ordförande börjar kasta paj på en annan yrkesgrupp? Jag har arbetat som journalist i flera år så jag vet att man siktar på slagkraftiga rubriker, där läsaren gärna får sätta kaffet i vrångstrupen. Det förhindrar en dock inte från att själv sätta kaffet i fel strupe. Vad är det för rubrik? Klart jag läser vidare.

”Vi i byggbranschen har helt enkelt inte råd att förlora dig som är tjej på grund av fördomar och missuppfattningar.” skriver Johan Lindholm. I ärlighetens namn Johan. Byggbranschen har inte råd att förlora en enda person, hon, han eller hen. För svart på vitt, byggbranschen skriker efter arbetskraft och i relation till hur många som söker bygg- och anläggningsprogrammet till gymnasiet, så ser behovet inte ut att minska, om man ska tro på vad som sägs i vägledarsvängen.

Jag är fortfarande lite upprörd över den fullkomligt, ursäkta språket, idiotiska rubriken. Självklart finns det stjärnor som lyser svagare på vägledningshimlen, men det finns det i alla branscher, även byggbranschen. Jag har stor respekt för alla yrkesbranscher och tycker inte att pajkastning mellan yrkesgrupper känns som ett alternativ. Prova att samarbeta med oss studie- och yrkesvägledare. Liksom byggbranschen skriker efter framtida arbetskraft skriker många studie- och yrkesvägledare efter både PRAO- och praktikplatser för elever. Jag är en av dem. Istället för att göra mitt arbete svårare, för svårare är precis vad det blir, när du skriver att elever inte ska lyssna på mig. Att uppmana elever att inte lyssna på mig som studie- och yrkesvägledare var kanske inte det bästa kortet att hala fram. För det är jag som studie- och yrkesvägledare som ska tillhandahålla verktygen för att mina elever ska kunna göra ett väl underbyggt val. Det är jag som studie- och yrkesvägledare, som tillsammans med mina eminenta kollegor i skolan, rustar eleverna i nio år för att de ska kunna göra väl underbyggda val inför framtida studier och yrkesliv. Icke att förglömma tre-fyra år i förskola och ett år i förskoleklass med kompetenta och duktiga pedagoger, som även de rustar eleverna inför framtiden. Jag tycker det är fel att prata om, i det här fallet tjejer, som en homogen grupp. Jag tycker generellt att det både är svårt och inte minst fel att prata om elever som homogena grupper. Det är mycket som är avgörande vid valet till gymnasiet, intressen, värderingar, önskemål, egenskaper och färdigheter bara för att lyfta några exempel. Även en kvalitativ och tillgänglig vägledning i grundskolan tror jag är helt avgörande för hur väl underbyggda val eleverna gör till framtida studier och yrkesliv. Kanske ska vi börja med att erbjuda Sveriges alla elever en studie- och yrkesvägledning av hög kvalité? Vad säger du?

twitter_johan_lindholm

Med handen på hjärtat Johan Lindholm. Skulle du kunna stå inför mina nästan 900 elever, varav drygt 70 av dem ska välja till gymnasiet i veckan och säga att de inte ska lyssna på mig, som studie- och yrkesvägledare? Skulle du våga ta den risken? Skulle du våga se konsekvenserna av det? Eller är det bara i en debattartikel du kan uppmana elever, som är mitt inne i sannolikt en av sina mest påfrestande och stressande perioder i grundskolan, med gymnasieval och nationella prov som står för dörren, att inte lyssna på honom vars jobb är att stötta och ge dem verktygen för att kunna göra väl underbyggda val till framtida studier och arbetsliv? Jag finns där för mina elever, för att de ska kunna göra väl underbyggda framtidsval, jag kan tycka mig se arbetsplatser elever skulle kunna passa på och tro mig, jag blir verkligen glad när elever bryter rotade genusnormer och stereotyper, men jag skulle aldrig avråda mina elever från någonting och jag skulle heller aldrig råda dem till någonting. Hur mycket en viss bransch skriker efter arbetskraft.

Ring mig gärna. Jag vill jättegärna prata om hur jag som studie- och yrkesvägledare kan samarbeta med byggbranschen och hur vi tillsammans kan arbeta med att främja en bra arbetskultur ute på byggena, för att alla ska känna sig välkomna, för det är som du nämner lite i förbifarten, grabbigt ute på byggena. Jag bjuder på paj och kaffe. För paj ska ätas, inte kastas på yrkesgrupper hit och dit.

Annonser

Ett svar till “Det handlar om att få verktygen för att kunna göra ett väl underbyggt val”

Kommentarsfunktionen är stängd.