Tillbaka till universitetet – Konsten att lära andra

Foto: Therese Ericsson

Hur kan man arbeta med informations- och kommunikationsteknik i studie- och yrkesvägledning? Hur kan man främjar en trygg och säker miljö på nätet och förebygga nätmobbning och hur kan man egentligen veta att det som man hittar på nätet är sant? Jag levererade min första fullskaliga föreläsning om IKT i SYV för nästa generations studie- och yrkesvägledare på Stockholms universitet.
I dagens digitaliserade samhälle kan du inte säga att du inte är intresserad av teknik eller att du inte förstår. Rent krasst så är det helt enkelt något du måste lära dig att hantera. Och när vi pratar om en studie- och yrkesvägledning i framkant involveras teknik i allra högsta grad, enligt mig.

Det är viktigt att framtidens studie- och yrkesvägledare får lära sig grunderna i IKT, att de utvecklar en IT-mognad och en grundläggande digital kompetens. Det är viktigt att alla har samma grundläggande förutsättningar. Sen kommer det, liksom i allt annat, vara några som har en mer utvecklad IT-mognad, kanske för att de använder sociala medier och IKT i en större utsträckning än andra.

Eftermiddagen var spännande. Vi började med en digital självskattning där studenterna fick skatta sina egna digitala kunskaper. Sedan fortsatte eftermiddagen med genomgång av sociala medier och ungdomars användning av dessa samt olika IKT-baserade verktyg. En obligatorisk fikapaus var inlagd i mitten av föreläsningen, kaffepausen är ju bland det viktigaste för en student. Efter pausen gick jag igenom hur man främjar en säker och trygg miljö på nätet samt jr man förebygger nätmobbning. Fick in en liten släng av källkritik och upphovsrätt också. Gjorde en snabb utvärdering av föreläsningen och resultatet blev lyckat. Hoppas att jag får återkomma för att lära fler generationer studie- och yrkesvägledare grundläggande IKT-kunskaper!

4 svar till “Tillbaka till universitetet – Konsten att lära andra”

 1. Vad använde du för instrument för att bedöma individuell It mognad? Finns det sådana som är evidensbaserade? Jag är intresserad av ett sådant instrument som del i forskningsprojekt.

  Gilla

  1. Jag hade skapat en egen digital självskattning som studenterna fick fylla i (pappersform). Frågorna hämtade jag inspiration till från en digital självskattning som genomfördes av personal inom Stockholms stad våren 2017.

   /David, SYV

   Gilla

   1. Har du tillgång till Stockholmsmaterialet fortfarande, eller ett namn på ngn där som jag skulle kunna kontakta?

    Gilla

Kommentarsfunktionen är stängd.