Yrkesutbildningar är inte andra klassens utbildningar

Då har Golvbranschen gett sig in i fighten och i en debattartikel passar Golvbranschens VD, Johan Aspelin, på att passa en känga till studie- och yrkesvägledare, liksom Byggnads förbundsordförande, Johan Lindholm, gjorde för inte allt för länge sedan i en debattartikel i Metro.

Jag förstår att även golvbranschen kan ha svårt med rekryteringen. Men det är, som jag ser det, inte en anledning att slå ifrån sig sina bekymmer och beskylla en annan yrkesgrupp. För nästan exakt två veckor sedan träffade jag representanter från byggbranschen för en givande diskussion om vad branschen behöver av studie- och yrkesvägledare och vad studie- och yrkesvägledare behöver av branschen. Jag träffar gärna representanter från golvbranschen också, gärna dig personligen Johan Aspelin. Det måste vara mycket bättre att diskutera saken, för jag kan tycka att det är lite löjligt att yrkesbransch efter yrkesbransch ska missförstå studie- och yrkesvägledarens uppdrag.

Du skriver: ”Det håller inte att lärare och studie­vägledare presenterar yrkesutbildningar som ­andra klassens utbildningar”. Yrkesutbildningar är inte andra klassens utbildningar och ska således inte heller presenteras som detta, men jag tycker påståendet låter konstigt. Presentera gärna fakta som kan styrka ett sådant påstående, att studie- och yrkesvägledare presenterar yrkesutbildningar som andra klassens utbildning. Jag personligen resonerar inte om yrkesutbildningar som andra klassens utbildning och jag kan garantera dig att jag som studie- och yrkesvägledare verkligen inte gör det. Det som inte håller, enligt mig, är när en yrkesbransch skuldbelägger en annan. För yrkesutbildningar är inte andra klassens utbildning. Vad gör Golvbranschen för att lyfta sin yrkesbransch? Sluta skuldbelägga en hel yrkeskår. Ring mig gärna, så kan vi boka ett möte. Jag samtalar gärna och självklart bjuder jag bjuder på kaffe och kaka.

Annonser