Skogsmulle för en dag

Vaknar upp till fågelsång och sol. Det verkar bli en vacker dag! Trots det drar jag på mig långbyxor, vilket jag senare bittert skulle få ångra, och tar med mig en alldeles för varm jacka. Det är dags för lite snabb kompetensutveckling. Dagen arrangeras av Skogen i Skolans nationella kansli.
Dagen kommer vigas helt åt skogsindustrin, för det är just den yrkesbranschen jag och ett tiotal andra studie- och yrkesvägledare idag ska få lära oss mer om. Redan när jag kommer fram till Utbildningsförvaltningen känner jag att svetten börjar pärlas i pannan.

Möter upp ett par kollegor utanför och småsnackar lite. Snart rullar en stor buss upp på Hantverkargatan. Tänker för mig själv att den där är lite överdimensionerad, för så många studievägledare är vi inte här, men vi kliver ombord och snart bär färden av mot Lantbrukarnas Riksförbund (LRF). Väl framme hos LRF väntar dagens första kopp kaffe innan vi får hälsas välkomna av Pernilla Åkerström. På LRF fick vi även information av Sofie Dahlén Sjöbergh, som studerar till jägmästare på SLU i Umeå. Spännande och intressant att få veta mer om ett yrke jag inte är så insatt i. Visst har jag en relation till skogen, men har aldrig funderat särskilt mycket över olika yrken inom skogsindustrin!

Efter föredraget på LRF fortsatte resan till Stora Enso och deras innovationscenter i Sickla. Där informerade platschefen Gunilla Söderstrand om Stora Ensos verksamheter och vad man gör på innovationscentret. Det blir tydligt att trä är ett material som i alla fall jag har underskattat. Dagens schema är fullspäckat så ingen vila här inte! Efter besöket hos Stora Enso fortsatte bussfärden söderut. Efter drygt en halvtimmes färd rullade bussen in på en liten skogsväg i Nykvarn. Efter någon kilometer på skogsvägen kom vi fram till ett kalhygge. Där väntade Sveaskog och en härlig fältlunch. Sveaskog och dess medarbetare berättade om sin verksamhet. På plats fanns även Carl-Johan Björklund, som arbetar som säljare på Svenska Skogsplantor.

Efter lunchen fick vi chans att speeddejta de olika yrkesrollerna. Spännande och lärorikt. Nu vet jag lite mer om skogsindustrins olika yrkesroller. Kanske kan det hjälpa någon av mina elever i deras framtida studie- och yrkesval!Foto: Volkan Serengil