Sommar, sol och SYV

Solen lyser och himlen är blå. Det är bara några dagar till semestern. Idag är ingen vanlig dag, för idag är första gången jag åker genom nya pendltågstunneln, ”Citybanan”, på väg till jobbet. Strax innan Karlberg dyker tåget plötsligt ner i tunneln och stannar kort därefter mjukt på Stockholm Odenplan för att sedan fortsätta till Stockholm City och sedan påbörja den branta lutningen uppför till Stockholm södra. Aja, nu har ni fått en snabbtur genom Citybanan.
Tillbaka till Syvens sommar. Som så många andra studie- och yrkesvägledare så har jag semestertjänst och arbetar således under sommaren. Många har frågat mig vad jag egentligen gör på sommaren. ”Du kan väl inte ha så mycket att göra”. Jo tjena, det trodde jag också, tills jag gjorde min ”att göra”-lista. Listan som aldrig ser ett slut. Avsluta vårens gymnasieantagning, kontakta elever och vårdnadshavare, förbereda höstterminen, träffa kollegor för att byta erfarenheter och få inspiration, gå igenom elevlistor och slutbetyg, planera prao och SYV-lektioner, revidera SYV-planen, uppdatera årshjulet, skapa nya rutiner, läsa på teorier och eventuella nya beslut från riksdag och regering. Listan kan göras lång och ja, helt ärligt, vill man kan man göra så den aldrig tar slut. Med bara fyra dagar kvar tills semestern så känns det dock skönt att kunna bocka av punkt efter punkt.

Idag har jag arbetat med att göra presentationer inför höstens föräldramöten och klasspresentationer. Tänk att något så enkelt kan ta så lång tid. Känns som jag suttit och fnulat hur länge som helst på samma presentationer, hoppade efter ett tag över till nästa och sitter nu med den tredje. Att alternera lite kanske ökar produktiviteten, men det känns som kroppen gått in i semesterläge redan nu.

Förra veckan beställde jag ett gäng gymnasiekataloger. I år blev det Gymnasiekatalogen som ska delas ut till alla nior. Förra året var det Programväljaren. Det är bra att alternera även här tror jag. Ska även beställa ett gäng kataloger åt årskurs 8. Föregående vecka bjöd också på ett besök hos Magelungen där jag och kollegan Volkan träffade syvarna Emma och Canan.

Jag har även rensat ut hela mitt kontor eftersom det börjar närma sig en flytt till de nya lokalerna vid Gullmarsplan. Jag svängde förbi den nya skolbyggnaden för några veckor sedan och det ser riktigt bra ut. Nu ska jag gå ut i köket för att slå på en panna kaffe och sedan slå mig ned med ett gäng slutbetyg och göra en bedömning och prioriteringsordning för elevernas individuella samtal i höst.