Förberedelser och flyttkaos

2016 års Stora studie- och yrkesvägledardag. Foto: Elin Hagman / Framtidsverket

September är här. Det närmar sig med stormsteg. Ja alltså, dels ser jag ljuset i tunneln, vad gäller flyttkaoset, dels ser jag ljuset även vad gäller min presentation om informations- och kommunikationsteknik i SYV, som jag ska hålla på Stora studie- och yrkesvägledardagen, arrangerad av Framtidsverket. Förutom att snacka lite om ett så viktigt ämne som IKT i SYV, så har jag fått äran att moderera konferensen. Nu sitter jag här i en av mina nya fåtöljer och förbereder min presentation. Flyttar och ändrar, lägger till och tar bort. Det är mycket arbete, men jag börjar se ljuset i tunneln. Jag läser på teorier och forskning. Det är spännande och lärorikt och min förhoppning är såklart att jag kan vidarebefordra kunskaper och intresse för användning av IKT i studie- och yrkesvägledning. För om vi ska ha en studie- och yrkesvägledning i framkant, så måste vi också vi vägledare anpassa oss till moderna verktyg. Vi måste våga använda differentierade tjänster. En del pratar om att använda digitala verktyg som komplement, men vad är det som säger att det inte skulle kunna vara så att den fysiska vägledningen är ett komplement till digitala verktyg? Med IKT kan studie- och yrkesvägledningen bli mer tillgänglig. Studie- och yrkesvägledare måste kunna möta de vägledningssökande på deras egen arena. Skulle den arenan vara sociala medier, ja då är det väl självklart att vi ska finnas på sociala medier. Om vår närvaro där kan bidra till en ökad tillgänglighet är det väl ingen tvekan om saken?

Jag förespråkar såklart användningen av IKT i studie- och yrkesvägledning, men man ska inte implementera teknik för teknikens skull. Teknik ska implementeras om man ser en vinning i det. Det ska finnas ett syfte bakom införandet. När syftet väl är formulerat, så måste man våga testa. Bara för att man har ett syfte och en målbild, betyder inte det per automatik att det blir en succé. Det är bara att dra igång ett projekt och testa. Fungerar Snapchat? Fungerar Instagram? Hur tas det emot? Kanske ska vi testa videosamtal? Chatt? Flippat klassrum? Vad passar din målgrupp? Att registrera ett konto på sociala medier är i dagsläget lika enkelt som att installera ett mobilt Bank-ID, om inte enklare. Mobilt Bank-ID använder sig nog de allra flesta av. Inte? Då kanske du använder dig av mejl. Hur skapade du ditt mejlkonto?

Jag är övertygad om att många inte använder IKT och sociala medier för att de upplever det som en tröskel att ta sig över. Ett hinder att överbrygga. Så fort man kommit över den lilla bergsknallen kommer det sannolikt att bara rulla på. Så det gäller att ta sig över den där lilla tekniktröskeln. Det gäller att skriva in sitt önskade användarnamn, sin mejl och sedan klicka på registrera. Svårare än så är det egentligen inte att skapa ett konto på sociala medier. Och svårare än så är det egentligen inte att använda IKT och sociala medier i studie- och yrkesvägledningen. Förresten så använder nog de allra flesta IKT redan idag. Internet och mejl. Det är några exempel på IKT. Frågan är hur vi ska kunna ta det steget längre. Många har redan gjort det, hur får vi med oss fler på det tåget? För informations- och kommunikationsteknik är en del av en studie- och yrkesvägledning i framkant!

Kom gärna och lyssna på vad jag har att berätta om IKT i SYV. Googla fram Stora studie- och yrkesvägledardagen och anmäl dig redan idag! Förutom jag, så kommer ett gäng andra intressanta talare, däribland Åsa Sundelin, Lärare och forskare vid studie- och yrkesvägledarprogrammet
Stockholms universitet, som kommer prata om studie- och yrkesvägledande samtal med unga i migration och Charlotta Granath, SO-lärare och Christer Johansson, studie- och yrkesvägledare på
Viksjöskolan, som kommer att prata om bland annat senaste utbildningssatsningen på EU-nivå.

Med det bloggat, så ska jag återgå till att packa upp mina flyttkartonger och göra mig hemmastadd i mitt nya kontor. För här råder det flyttkaos. Även om mina nya fåtöljer kommit på plats.

2016 års Stora studie- och yrkesvägledardag. Foto: Elin Hagman / Framtidsverket