Jag och kollegan går igenom nytt spännande material

Det är höstlov och eleverna är lediga. Men SYV-fabriken stannar aldrig! Förutom på industrisemestern. Idag satte jag mig på pendeltåget och åkte till Södertälje. Till min gamla kursare Frida och till hennes nuvarande arbetsplats. För idag var det en heldag med kollegialt lärande. På agendan för dagen stod kontinuerlig vägledning F-6, PRAO och föräldramöten. Vi började såklart med att inhandla go´fika, som sig bör när det är kollegialt lärande. Nästa på dagordningen var såklart att börja fika. Sen blev det lite paketutdelning, jag hade med mig en present från Syvbloggen, årets SYV-kalender! Sedan hade jag med mig lite annat smått och gott också, typ en termosmugg och lite arbetsmaterial. Bland annat en folder om gymnasievalet till föräldrar och ett exemplar av Choice & Brainy möter framtiden. Tillsammans bollade vi sedan en mängd idéer på lektionsupplägg för årskurs F-6. Lite avundsjuk på Frida att hon kommit såpass mycket längre i arbetet med den kontinuerliga vägledningen än vad jag har! Hitintills känns det som jag lagt mitt främsta fokus på 7-9, även om jag har stora visioner för mitt arbete i F-6. Men jag har trots allt hunnit vara ute i förskoleklass, åk2 och åk5. Nästa år siktar jag på att utöka min närvaro hos F-6 för att sätta igång deras tankar om framtiden.
För att sätta igång arbetet behövs det ibland bra verktyg. Vilket också var anledningen till att jag tagit med Choice & Brainy från Tremedia, skriven av författaren Linn Andergren. Vi kom fram till en gemensam slutsats, ett toppenbra material innehållande övningar, en del som vi förvisso redan genomför dagligdags, men helheten fyller ett tomrum. Vi kom fram till att det vi verkligen saknat är en bok med ett sammanhang. Linn Andergren har fyllt det tomrummet med sin bok. Övningarna sätts i ett större sammanhang, i en spännande story, där vi får följa Choice och Brainy.   Boken bjuder inte bara på en spännande story som jag tror fångar våra unga elever, utan det bjuder även på tydliga kopplingar till vägledningsteorier och läroplanen. Bättre än så kan det väl inte bli? Eller jo, kanske. Allt kan nog bli bättre, men i det här fallet vet jag inte hur. Jag är helnöjd som det är.

Nu har arbetet startat med att sätta sig in i arbetet och boken, så boken kan sättas in i ett större sammanhang för eleverna. Jag har redan hunnit dela ut boken till två mentorer i åk5. Förhoppningsvis kan vi kicka igång arbetet åtminstone i dessa två klasser. Hoppas verkligen att de tycker om materialet lika mycket som jag, så vi snarast kan beställa en klassuppsättning för att testa. För om man inte testar får vi inte heller veta om det är ger resultat! Jag är övertygad om att det här materialet kan hjälpa eleverna att få upp ögonen för både arbetsliv och utbildning och jag är ju sedan länge övertygad om att arbetet med studie- och yrkesvägledning måste börja tidigt, redan i förskoleklass.

Förhoppningsvis kommer det något bra material, i paritet med Choice and Brainy, anpassat även för våra allra yngsta elever, där det är så viktigt att så ett litet SYV-frö!

2 svar till “Jag och kollegan går igenom nytt spännande material”

 1. Har inte hunnit titta så mycket på den här boken, fick den precis före jag tog lite höstledigt. Nu efter lovet har mina två syv-kandidater börjat, så gav ett ex. till dem att titta på, och de tyckte den verkade riktigt bra! Ska innan helgen kika lite mera på den och förhoppningen är att mina lärare och rektor gillar den lika mycket som vi syv:are 🙂
  Spännande med en egen julkalender också! Visst kommer du ladda upp luck-öppningarna på bloggen?

  Gilla

  1. Ja, vad bra! Mina SYV-studenter får också läsa igenom boken! Jag har inte funderat mer på själva kalendern och lucköppningarna på bloggen, men det är såklart en mycket god idé! Ska fnula på det 🙂

   /David

   Gilla

Kommentarsfunktionen är stängd.