Region Jämtland-Härjedalen först ut med #syvbloggenworkshop

I tisdags satte jag mig på tåget som skulle ta mig till Östersund. Passade på att sova på tåget upp, en resa på närmare sex timmar. I Sundsvall fick jag hoppa av bekväma snabbtåget SJ 3000, om jag inte ville hamna i Umeå, vilket jag avstod från denna gång. Istället hoppade jag på Norrtåg mot Duved. När jag klev på tåget i Sundsvall väcktes en mängd minnen till liv och jag passade på att sluta ögonen en stund. Tänkte tillbaka på min studietid i Fränsta. Tiden på Ålsta folkhögskola. Under resan med Norrtåg passade jag på att skriva ihop en liten historia baserad på mina minnen. Den lilla tillbakablicken hittar ni om ni klickar här!

Men om vi hoppar till morgonen därpå. Onsdag morgon. Jag vaknar på hotellrummet i Östersund. Jag somnade sent, då jag suttit långt inpå natten och arbetat med en presentation som jag planerar att använda under dagen. Jag är på en annan ort, en ort långt bort från hemma. Östersund. En ny stad för mig. Här har jag bara varit en gång tidigare och det var när jag bevakade skidskytte som fotograf för Västra kuriren. Jag och mina klasskompisar var på plats. Vi frös, men det är ett oförglömligt minne. Men nu tillbaka till dagen. Idag ska jag nämligen hålla i den första Syvbloggen workshop, i det här formatet. Jag har under min korta tid som examinerad studie- och yrkesvägledare arbetat mycket med digitala verktyg, som ska underlätta arbetet. Jag upplever att många av mina kollegor står på tröskeln till den tekniska världen, men ibland upplevs tröskeln som svår att passera. Det är inte så konstigt. För forskning visar på att vägledare, för att vilja och kunna använda informations- och kommunikationsteknik i sin profession behöver stöd och hjälp i förståelsen för de digitala hjälpmedlen som finns tillgängliga.

Det är därför jag denna dag befinner mig på Clarion hotell i Östersund. Hotellet som ligger i ena ändan av den trevliga gågatan som löper genom centrala Östersund. Bredvid hotellet ligger Storsjöteatern och ett stort trevligt torg. Efter en hotellfrukost beger jag mig ner till konferenslokalen Norderön, där jag möter Berit Haugen, projektledare för LärOm Studie- och yrkesvägledning i grundskolan, region Jämtland-Härjedalen. Berit är också den som bjöd in mig till dagens event. Idag ska jag genomföra en workshop med studie- och yrkesvägledare från regionen. Dagens workshop kommer rikta in sig mot digitala verktyg i studie- och yrkesvägledning, framför allt står Instagram, #hashtags och Google classroom i fokus.

Strax innan 09 hade ett glatt gäng studie- och yrkesvägledare tagit plats i lokalen och lokalen var verkligen full! Så roligt att se. Efter en snabb fika och introduktion från Berit Haugen så kickade jag igång workshopen. Först gick jag igenom lite kort om teorier och forskning innan jag visade lite statistik för användningen av sociala medier. Efter det gick vi vidare och började arbeta mer ”hands on”. Vi började med att skapa ett Instagram-konto. De allra flesta visade sig använda Instagram på fritiden, men nu skapade vi en jobbprofil. Som alltid så befinner sig deltagarna på olika kunskapsnivåer är det gäller teknik, men jag tycker ändå att det gick väldigt bra. Gruppen fick lära sig mer om #hashtags, hur man taggar personer och hur man gör konton privata. Vi laddade upp bilder med hashtags och gruppen skapade sin alldeles egna hastag, #syvJH (som står för syv Jämtland-Härjedalen).

När vi avslutat genomgången och workshopen kring Instagram gick vi vidare till Google classroom. Ett spännande verktyg som kan vara till god hjälp för inte bara lärare, utan även studie- och yrkesvägledare. Tiden går fort när man har roligt. Snart var det dags för lunch, bestående av en kryddstark kycklingfilé samt en underbar efterrättsbuffé. Väl tillbaka i konferenssalen gick vi tillbaka en snabbis till Google classroom och även Google forms. Sedan fick vi en intressant förevisning av danska eVejledning, live genom Adobe Connect. Lite teknikstrul blev vi dock drabbade av, men det avhjälptes ganska smidigt, med lite datorbyten och några korta pauser.

Snart var denna dag slut och jag befann mig snart på ett tåg hem mot Stockholm. Det blev en snabb visit i Östersund. En stad jag gärna besöker igen. Tack Östersund. Tack Jämtland-Härjedalen. Tack för denna gång! Vi får se var nästa workshop tar mig!