Fortsätter att sprida kunskap om digitala verktyg i karriärvägledning

Det är tidigt på morgonen. Bara ett fåtal pendlare är ute. Det är till och med så tidigt att morgonrusningen ännu inte kommit igång. Jag kliver på pendeltåg linje 43. På Stockholms central, där jag kliver av, är det betydligt fler människor. Snart står jag p en kall perrong. Det blåser lite och det är fortfarande mörkt ute. Lukten av tågbromsar slår emot mig. En ganska gemytlig lukt. Ja, jag vet att vissa kommer tycka att jag är konstig, men tåg har alltid fascinerat mig. Och lite brända bromsar är inget jag ryggar tillbaka för. Det finns värre dofter. Snart sitter jag på ett SJ InterCity, närmare bestämt ett X40-tåg. Ett sånt där dubbeldäckartåg. Jag sitter såklart på övervåningen. Som jag alltid velat göra sedan jag var barn. Nu kunde jag boka övervåningen. Så jag gjorde det. Framför mig har jag min dator. Jag finslipar på min presentation. I högtalarna ropar konduktören ”Nästa uppehåll, Södertälje syd”. Jag är på väg söderut. På väg mot Norrköping. Tidigare i höstas var det region Jämtland-Härjedalen. Nu är det Norrköpings tur att få sig en dos informations- och kommunikationsteknik i karriärvägledning!

Lagom till tåget rullar in på Norrköping central börjar det ljusna. Det märks att vintern är här. Det är varmt i luften så den lilla snö som ligger på marken är på väg bort. Det första jag möts av är en orange och grön spårvagn med tomteluva. Spårvagnen susar fram, det skakar om vagnarna och gnisslar lite när den svänger upp utanför centralstationen. Jag går raskt den korta biten till Louis De Geer konsert- och konferensanläggning där dagens föreläsning och workshop ska äga rum! På vägen passerar jag budskapet ”Today I Love You” som lyser ut med lysdioder i en park. Några dioder har gått sönder så budskapet blev istället ”love you”.

Snart står jag inför 24 nyfikna studie- och yrkesvägledare. Inleder med att berätta om vad IKT är och vad forskning säger om IKT i vägledning. Sedan går jag vidare till våra vanligaste sociala medier och pratar om den senaste rapporten från Internetstiftelsen i Sverige, gällande svenskarnas internetanvändning. Det är intressant med siffror och statistik, men det blir lätt väldigt mycket och informationstjockt, så sammanfattade det viktigaste! Sedan hoppar jag snabbt vidare till kanske den viktigaste delen av mina inspirationsföreläsningar, den delen där jag lyfter konkreta exempel från min egen verksamhet där jag flitigt använder olika digitala verktyg. Jag belyser framför allt Instagram, Snapchat, Youtube och bloggverktyget WordPress. Varför är det den viktigaste delen? Jo, för att helt enkelt visa hur man kan använda digitala verktyg i studie- och yrkesvägledning. För det är en sak att snacka om det, men jag vill underlätta för mins kollegor, landet runt, att faktiskt också implementera digitala verktyg i sin verksamhet. För det är enklare än många tror. Att skapa ett konto på Snapchat är sannolikt enklare än att skaffa ett nytt BankID. Och ett BankID har nog se allra flesta skaffat sig någon gång!

Dagen fortlöpte och efter en stärkande lunch fortsatte jag med en workshop! Nu var det dags för deltagarna att ge sig i kast med olika digitala verktyg. Vi tittade på QR-koder, Instagram, flippade klassrum, WordPress, Mentimeter och Kahoot. En bra blandning och förhoppningsvis kunde deltagarna, både yngre och äldre, gå från dagens heldag med #SYVutveckling med något matnyttigt digitalt verktyg i sin ryggsäck!

På väg hem träffade jag en gammal fotografkollega på Norrköpings central. Olyckligtvis hade en person blivit misshandlad på stationen och ett stort polispådrag fanns på plats. Vi passade på att ta en kopp kaffe och byta lite ord innan jag satte mig på tåget hem mot Stockholm! Oj, vilken fullspäckad dag!