Ett ovanligt studiebesök i ett vanligt hyreshusområde

Jag befinner mig i Göteborg. På Folkets hus är det en stor SYV-konferens där jag själv föreläser om IKT i studie- och yrkesvägledning och självklart även deltar och lyssnar till mina kloka kollegor. När konferensens första dag är slut kliver jag ut genom dörrarna till Folkets hus. Regnet hänger i luften. Det har nyligen regnat, för på gatan är det stora vattenpölar. Det är gråtrist väder och det känns snarare som en ruggig höstdag än en vinterdag i januari, men så känner ni väl till den svenska vintern lika väl som jag.

En spårvagn bromsar in vid hållplatsen Järntorget. Det gnisslar lätt om bromsarna och pyser om dörrarna när de slås upp. Av strömmar människor och strax hoppar minst lika många på spårvagnen. Jag trycker iväg en Swish-betalning och får tillbaka en biljett från Västtrafik som gäller i 90 minuter. En spårvagn till rullar förbi. Jag funderar lite. Det känns konstigt med tunnelbana ovan jord. Jag skakar på huvudet och konstaterar att jag är en sån där Stockholmare. Min spårvagn kommer och småleende stiger jag på. 1:ans spårvagn lämnar Järntorget och glider fram längs Göteborgs gator på sin färd mot Tynnered. Jag är på väg till ett vanligt hyreshusområde, för att titta på ett ovanligt och något av ett unikt projekt.

”Opaltorget” säger högtalarrösten i spårvagnens högtalarsystem. Vagnen bromsar in och dörrarna slås upp. Det välbekanta pysandet. Det är bara jag och en äldre herre kvar på spårvagnen. Jag kliver av och tittar mig omkring. Långt därborta ser jag en person i orange jacka närma sig. Det är Louise Rickardsson, som jag har stämt träff med. Louise arbetar som koordinator på Framtidens Fastighetslabb. Vi går genom ett alldagligt hyreshusområde i Tynnered. Det är precis som vilket bostadsområde som helst. Här finns ett litet centrum, spårvagn, buss, grönytor. Utanför ett bostadshus finns en träkonstruktion. Från sidan ser det ut som en stadsvy. Det finns sittytor och små planteringar i konstruktionen. På sidorna lyser orange dioder. Den här konstruktionen sticker ut i området. Det är här Framtidens Fastighetslabb har sin lokal. Lokalen är nybyggd och invigdes 9 november 2017. I lokalen finns ett ”labb” där man får prova på olika yrkesroller inom fastighetsbranschen. Louise visar runt i lokalen. Här kan man bygga en egen stadsdel, göra olika värderingsövningar eller spela gräsklipparspelet, där du ska klippa en gräsmatta, men undvika att köra på stenarna.

Efter att ha fått en genomgång av lokalerna och mycket matnyttig information så fick jag chansen att prova på de olika yrkesrollerna inom fastighetsbranschen. På ena långsidan av fastighetens största rum finns det en form av hinderbana. När jag tar tag i handtaget som jag ska föra genom en form av hinderbana, piper det till. En klocka börjar ticka och nu är det upp till mig att lösa olika problem som kan uppstå i en fastighet. Efter drygt åtta minuter var jag klar. Även om jag kanske inte var den snabbaste problemlösaren så kunde jag efter lite trixande få igång både ventilationen, stoppa en vattenläcka och finna den trasiga elledningen. En otroligt rolig station där besökaren på ett kreativt sätt får lösa olika problem. Hos Framtidens Fastighetslabb blir en hel yrkesbransch konkretiserad. Här får besökaren prova på, diskutera, resonera och reflektera. Något som gynnar Sveriges framtida arbetskraft, våra unga. För hur ska man kunna göra väl underbyggda val av framtida yrkesinriktning och utbildning om man inte får se, känna och testa. Använda flera av sina sinnen. Alla tjänar på väl underbyggda val, såväl den enskilda individen, som samhället i stort.