Föreläsning för kollegor på Åland

Fredag morgon. Solen lyser utanför fönstret och det ser ut att bli en riktigt fin dag. Jag äter frukost på Hotell Cikada. Älskar hotellfrukostar. Då kan jag äta massor. Frukt, yoghurt, bacon, ägg, juice och mackor. Strax efter 07.30 traskade jag iväg längs allén mot Självstyrelsegården och Ålands Landskapsregering. Dagens arbetsplats. Väl på plats installerade jag mig i konferensrummet, med utsikt över vattnet. Dagens föreläsning och workshop syftade till att utveckla kunskaperna om differentierade tjänster i studie- och yrkesvägledning med fokus på informations- och kommunikationsteknik. Alla föreläsningar utformas på olika sätt, idag bestämde jag mig för att föreläsa med deltagarna och inte för deltagarna. Det vill säga att jag bjöd in deltagarna mer än vanligt. Tillsammans gjorde vi flera olika övningar för att få igång ett aktivt diskussionsklimat. Ett sammanhang av inkludering och delaktighet. Deltagarna fick börja med att göra en självskattning av sina kunskaper inom IKT, innan vi gick vidare och provade på digitala verktyg.

Det är alltid svårt att bedöma på vilken nivå man ska lägga sina föreläsningar och workshops, eftersom förkunskaperna inom digitala verktyg ofta skiljer sig markant mellan deltagarna, så även denna gång, men det kändes som jag fick till det på en bra mellannivå. Dagen bjöd på spännande och entusiastiska diskussioner om både differentierade tjänster, digitalisering och vägledning på Åland. Deltagarna fick chansen att prova på att använda olika digitala verktyg som syftar till att underlätta och effektivisera vägledningsarbetet, men också göra vägledning mer spännande och roligt. Vi provade på att både göra och spela quiz, diskutera och så berörda vi också det lite tyngre, men ack så viktiga momentet kring nätkränkningar och nätmobbning samt hur man kan förebygga detta samt arbeta främjande för en trygg och säker Internetmiljö.

Dagen avslutades med en digital utvärdering och utifrån den så kan jag dra slutsatsen att dagens arbete på Självstyrelsegården var lyckat. Nu tar jag ett par dagars semester i Mariehamn innan jag beger mig tillbaka till vardagen i Stockholm. Jag tackar Ålands Landskapsregering för förtroendet att få fortbilda landets studiehandledare och utveckla Ålands arbete med studie- och yrkesvägledning med fokus på implementeringen av digitala verktyg.