En helg vigd åt föreningsarbete för vägledningens skull

Spårfel i Spånga. Jag känner en ofrivillig stress komma krypande. Jag ska ju med SJ2000 till Göteborg. Och så sitter jag fast i Kallhäll, femtio meter från jobbet. Tåget rullar sakteligen mot Jakobsberg. Tågkö. Barkarby. Tågkö. Sundbyberg. Tågkö. Tillslut är vi framme vid Stockholms City. Småspringer upp för rulltrapporna, som för övrigt står stilla sedan flera veckor tillbaka. Andas ut först när jag står på perrong 8A och ser SJ2000-tåget rulla in. Snart sitter jag i den bekväma stolen, tillbakalutad och pustar ut. Tåget börjar rulla och tar fart mot Göteborg. På vägen börjar regnet falla och bildar små fartränder på rutan. Jag blickar ut över öppna landskap, åkrar, vägar och ett och annat hus. Sitter med datorn uppfälld och skapar blanketter inför stundande PRAO-veckor på jobbet.

Snart rullar vi in på Göteborgs centralstation. Återigen får jag småspringa för att hinna med spårvagn nummer 2. Klockan är 19.25. 19.29 stiger jag av vid Korsvägen och slinker in på restaurang Ristoria vid Svenska mässan. Snart trillar de andra in. Styrelsen för Sveriges vägledarförening. Den här helgen är vigd åt föreningsarbete. Jag sitter inte själv i styrelsen, utan arbetar istället med medlemstidningen Vägledaren. Vårt redaktionsmöte sammanföll denna gång med styrelsemötet. Senare på kvällen checkade jag in på Hotell Liseberg Heden och kröp till sängs. Imorgon väntade en lång dag med hårt arbete.

Klockan ringde 06.45. 07.15 befann jag mig med redaktionens två andra medlemmar i hotellets restaurang för att äta frukost. Snart satt vi alla tre på spårvagn nummer 8. Efter ett snabbt byte på Marklandsgatan klev vi snart av vid Opaltorget. Morgonen började med ett studiebesök hos Framtidens Fastighetslabb. Ett otroligt spännande initiativ från de allmännyttiga företagen i Göteborg. Efter en kort information fick vi göra en quiz och tävla mot klockan i olika problemlösningar som en fastighetsskötare kan tänkas stöta på. Vi fick också prova på att bygga vår alldeles egna stadsdel, vilket ändå utföll med ganska gott resultat. Efter studiebesöket åkte vi åter mot centrala Göteborg för att börja vårt redaktionsmöte. Årets tredje nummer av Vägledaren ska snart ges ut. Till min stora glädje fanns det en AppleTV och två whiteboards i glas. Kopplade snabbt upp min MacBook och klickade upp några artiklar på storbildskärmen. Whiteboardsen i glas tycker jag om mest för att jag tycker det är en snygg inredningsdetalj i ett kontor. Egentligen tycker jag man ser ganska dåligt när man skriver saker, men omedvetet tog jag nog mer eller mindre befälet över redaktionsmötet. Jag fick feeling och flashbacks till mina journaliststudier där jag och journalistjävlarna, ja vi kallades faktiskt så, ständigt hade redaktionsmöten. Kul!

Dagen avslutades på Familjen med god middag i trevligt sällskap. Nästkommande dag bjöd på fortsatt redaktionsmöte och arbete med korrekturläsning inför kommande nummer. Vid lunch började folk avvika för att hinna med tåg hem till sina respektive hemvister. Själv avnjöt jag en räkmacka tillsammans med kollegorna som var kvar, innan jag tog en promenad i Göteborg för att sedan sätta mig på SJ2000-tåget och åka hem mot Stockholm igen. Samma öppna landskap svischade förbi utanför fönstret, men inget regn denna gång, bara en vacker solnedgång. Ser fram emot att få nästa nummer av Vägledaren i brevlådan. Det blir återigen ett välfyllt nummer med spännande artiklar och reportage!