Att skapa en visuell lärmiljö med SYV-fokus

Att arbeta med visuell vägledning är ett oerhört skarpt verktyg. Fortfarande är mycket i skolan textbaserat, det inkluderar även vägledning. Det är viktigt att vi i skolan tänker på hur vi lär ut och använder olika arbetsformer för att lära ut. Det är inte direkt en nyhet att vissa lär sig och tar in information bäst genom synen och synintryck. MeetApp, som är en svensk mobil plattform för evenemang och möten, skriver i ett pressmeddelande att enkelt visuellt innehåll når människans hjärna snabbare än textbaserad information och det är dessutom mer överskådligt. Människan processar bilder upp till 60 000 gånger snabbare än textbaserad information. 40% av människans nervfiber är kopplade till näthinnan och därmed synen. Det här visar på vikten av att använda visuella inslag i vägledningen.

Jag har länge arbetat med olika typer av visuella inslag i mitt arbete och som ett led i att öka min visuella studie- och yrkesvägledning har jag i snart en månad arbetat med att göra iordning två montrar i skolan. Dessa två montrar innehöll fem år gamla elevarbeten, vilka jag snabbt omplacerade till respektive ämnesklassrum. Sedan började jag ett omfattande arbete med att renovera montrarna. Jag målade om från svart till ljust grått för en ljusare och trevligare känsla, monterade nya hyllor, persienner och lite annat smått och gott.

Nu, några veckor senare, har jag äntligen invigt montern och kan stolt presentera ”veckans yrke”, vilket en kollega på en skola i Södertälje inspirerade mig till. Projektet med veckans yrke syftar till att öka den visuella vägledningen för att erbjuda ytterligare en möjlighet för mina elever att lära sig om olika yrken. I montern kombinerar jag färg, text och form. Jag lyfter in fysiska ting från befintliga verksamheter. Ibland kan det vara svårt att skapa sig en uppfattning om olika yrken och rekvisita från olika branscher är avgörande för att få en god visuell bild av ett yrke.

Varje vecka kommer jag och en kollega att presentera ett nytt yrke i montern. Under veckorna jagar vi reda på rekvisita att fylla montern med!