Årets vägledare 2019

Foto: Volkan Serengil

Idag mottog jag priset som årets vägledare 2019 på Sveriges Vägledarförenings årliga konferens. Ett fantastiskt betydelsefullt pris, som verkligen är ett tecken på att man gör något bra för vägledningen i Sverige. Jag är otroligt glad över att ha tilldelats priset och kommer fortsätta kämpa för att stärka och utveckla vägledningen i landet samt kämpa för att vägledare ska få bättre arbetsvillkor och hållbara tjänster så landets vägledning kan öka i kvalitet och bli mer likvärdig.

Vid prisutdelningen föreföll det naturligt att hålla ett kort tal. Ett tal jag avslutade med ett medskick till alla härliga vägledarkollegor, både bland åhörarna, men även alla ute i landet som inte hade möjlighet att närvara vid konferensen.


Tack! Det är en ära att få ta emot det här priset. Det här priset är verkligen en bekräftelse på att man gör något bra och det betyder jättemycket.

Att arbeta som vägledare är otroligt roligt, utmanande och varierande. När jag står här idag kan jag inte låta bli att tänka på dagen då jag tog examen för snart fyra år sedan. ”Grattis David, du är nu studie- och yrkesvägledare”. Vad innebär det? Egentligen. Är det nu jag ska förändra världen?

Veckan efter var jag ute i verkligheten. På väg med ett flyg till Halmstad. På väg till en av de skolor jag ansvarade för. En av mina nio ansvarsskolor.

Sedan examensdagen har tiden flugit iväg. Jag är fortfarande fast besluten att skapa förändring, men idag jag har en lite annan syn på uppdraget och är mer ödmjuk inför den verklighet många vägledare står inför.

Nu när jag tar emot det här priset idag vill jag passa på att säga en sak till alla vägledare.

Varje dag trollar vägledare med knäna. Varje dag gör vi underverk i våra verksamheter. Varje dag är vi med och formar en framtidsväg för en annan individ. Jag vill att ni alla ska veta att hos någon är just ni är årets vägledare.

Tack.


Motivering: David är väldigt engagerad i vägledningen i landet och genom sitt arbete ökar han kunskapen om studie- och yrkesvägledning i skolvärlden, inom olika branscher och organisationer samt hos allmänheten genom bland annat sin blogg (Syvbloggen.nu) samt tidningen Skolvärlden.

Genom sitt engagemang bidrar David till att utveckla och stärka studie- och yrkesvägledningen både regionalt och nationellt. Han visar på hur samarbetet mellan vägledare och lärare kan se ut, stärkas och utvecklas.

David är drivande i arbetet med att utveckla vägledningen och startade i maj SYVupproret, som syftar till att stärka vägledarnas profession. SYVupproret ställer även krav på att det skapas hållbara tjänster för vägledare, så att landets vägledning kan bli mer likvärdig och kvalitativ.

Till vänster, Lena Colin, konferensens moderator, Karin Asplund, ordförande i Sveriges Vägledarförening fotograferar och till höger i bild Anna Stenberg från Tremedia som delar ut priset tillsammans med Sveriges Vägledarförening. Foto: Therese Spak