Kreativa lösningar i spåren av coronapandemin

Coronapandemin har slagit hårt mot landet och flera planerade aktiviteter med studie- och yrkesvägledning i fokus har fått ställas in eller skjutas på framtiden. Järfälla, nordväst om Stockholm, är inget undantag. Här rekommenderas medarbetarna, om de har möjlighet, att arbeta hemifrån för att minska risken för smittspridning. På den kommunala vuxenutbildningen har man beslutat att vägledarna inte ska ta emot fysiska besök för tillfället och istället har digitala alternativ arbetats fram. Inom verksamheten Unga vuxna på gång, arbetar bland annat Helena Ölin och Leena Cronelöw som studie- och yrkesvägledare. Deras målgrupp är unga vuxna i åldrarna 20-25 år.

Behövde tänka utanför boxen
När coronasläggan slog till med full kraft fick det såklart konsekvenser även för deras arbete. Det fick de båda att börja tänka utanför boxen. Hur kan man fortfarande vara lika tillgänglig för medborgarna, men på ett tryggt och säkert sätt för alla inblandade? Helena och Leena löste det med en turné i kommunen – På cykel. 
– Vi hade suttit hemma under utbrottet av Corona och började bli trötta på att bara sitta hemma. Vi tänkte att här kan vi inte sitta och bara vänta på att coronapandemin ska gå över. Vi måste ju utveckla våra arbetsmetoder utifrån rådande läge, säger Helena Ölin.

© 2020 Syvutveckling

De läste i tidningarna att unga hade svårt att hitta jobb och att många hoppade av skolan. Då väcktes idéen om att tillgängliggöra vägledning på ett helt nytt sätt.
– Vi behövde gå ut och söka upp dem och eftersom vi inte kunde vara inomhus och träffa ungdomarna, kom vi på att vi hade tillgång till lådcykeln. Så vi passade på att låna cykeln och ge oss ut på stan och sprida vårt budskap. Träffa människor där de är till vardags helt enkelt, säger Helena och Leena. 

Succé både på fält och på sociala medier
Med kommunens gröna lådcykel cyklade de ut och ställde sig på väl valda platser i kommunen. Tilltaget blev en succé. Facebook-inlägget på Järfälla kommuns egna sida fick snabbt över hundra likes och blev ett av de mest delade inläggen. Under turnén fick de oerhört bra respons från medborgarna som tyckte det var ett bra initiativ som ökade tillgängligheten och informationen om vilka möjliga vägar det finns för medborgare som saknar sysselsättning, men som vill arbeta eller studera.

© 2020 Syvutveckling

– Det kom föräldrar med sina sönder och döttrar och frågade om hjälp. Varje gång vi var ute så kom det folk förbi för att få hjälp. En pappa blev alldeles rörd när han såg oss, för han hade inte vetat var han kunde vända sig för att få hjälp till sitt barn, säger Helena.
Nu står cykeln parkerad på Järfälla kompetenscentrum, men samtal förs om ytterligare cykelturnéer. Den innovativa idéen blev så populär att man även funderar på att cykla runt även när coronapandemin har lagt sig.
– Det här vill vi göra igen innan vintern kommer. Invånarna i Järfälla kan hålla utkik efter oss och den gröna cykeln!

David Spak

© 2020 Syvutveckling