Årets antagning speglar regionens kompetensförsörjningsbehov bättre än fjolårets

Första valomgången är avslutad. Natten till onsdag stängdes ansökningswebben för niondeklassarna. Idag har jag ägnat mig åt att sammanställa lite snabb statistik. Totalt har jag haft 114 sökande på skolan. Andelen som söker praktiska program har ökat sedan i fjol. I år är siffran 19% jämfört med fjolårets 15%. Andelen som söker teoretiska program är 70% jämfört med fjolårets 80%. En stor ökning i år är introduktionsprogrammen som ligger på 10% jämfört med fjolårets 4%.

I år söker fler tjejer naturvetenskapliga programmet och teknikprogrammet. Den mest påtagliga förändringen ser jag dock inom ekonomiprogrammet och samhällsvetenskapliga programmet, där ekonomiprogrammet har 7st sökande i år jämfört med fjolårets 16st. Samhällsvetenskapliga programmet har i år 39st sökande och i fjol hade det 24st sökande. Ingen tjej har valt att söka ekonomiprogrammet i första hand i år. Andelen killar som valt samhällsvetenskapliga programmet har ökat från fjolårets 8st till 20st i år.

De populäraste praktiska programmen är: Barn- och fritid, vård- och omsorg samt el- och energi. Fler praktiska program återfinns bland elevernas ansökningar i år, vilket är roligt.

Slutsatsen av den snabba statistiksammanställningen är att årets antagning speglar regionens kompetensförsörjningsbehov bättre än fjolåret, vilket återspeglas i statistikrapporten genom långsiktiga markörer. Det är också positivt att fler elever ser praktiska program som realistiska alternativ. Intressant även att ekonomiprogrammet, som länge legat i topp bland eleverna sjunkit relativt drastiskt detta år. Istället har samhällsvetenskapliga programmet, som förvisso också varit väldigt populärt tidigare, seglat upp och tagit över stafettpinnen.

Nu inväntar jag omvalsperioden för att sedan sammanställa statistik och se eventuella förändringar från den preliminära valomgången.

%d bloggare gillar detta: