Bakgrund

Under hösten 2015, började min utbildning lida mot sitt slut. Jag hade börjat mitt sista år på studie- och yrkesvägledarprogrammet och började fundera så smått på framtiden. Det hände mycket i utbildningen. Det var slutet och jag började söka efter potentiella arbetsplatser. Snart skulle jag vara en färdigutbildad studie- och yrkesvägledare. Allt det här ville jag spara någonstans. Dagbok, javisst, men så tänkte jag att det kan ju kanske vara intressant att dela med mig av mina erfarenheter, så jag började fundera på en blogg och på den banan är det.

Med tiden funderade jag på hur jag skulle kunna nyttja bloggen till något mer. Kanske kan jag tillföra yrkesbranschen något? Kanske kan jag tillföra nuvarande studie- och yrkesvägledarstudenter något? Jag snubblade över förkortningen IKT – Informations- och kommunikationsteknik. Det var ju precis det jag höll på med. En blogg. Mer informationstekniskt kan det ju inte bli, men så var det ju det där med kommunikationen också. Ja, men jag kommunicerar ju med mina läsare. Jag skriver personliga tankar och erfarenheter, men för att öka på kommunikationen så skapade jag flera konton på sociala medier. Nu är en stor del av IKT-biten täckt.

Jag började arbeta med bloggen och med tiden så växte projektet. Från att vara en ”vanlig” blogg där jag skriver om min vardag, studier, arbete och lite fritid, till att omfatta ett större projekt med ett mer omfattande syfte. Genom bloggen vill jag sprida kunskap om studie- och yrkesvägledning och dess roll i samhället och framför allt vill jag belysa IKT kopplat till vägledningsprofessionen och vikten av att införa IKT i studie- och yrkesvägledarutbildningen i Sverige. Informations- och kommunikationsteknik är en del av dagens och framtidens samhälle, som blivande studie- och yrkesvägledare ska arbeta i. Genom att redan under studie- och yrkesvägledarutbildningen introducera IKT för studenterna, tillför det yrkesbranschen nya kunskaper på lång sikt. Eller tänker jag helt galet?

Jag hoppas att du vill följa mig och mitt arbete att ta med mig studie- och yrkesvägledning in i ett digitaliserat samhälle!

%d bloggare gillar detta: