Här hittar du yrkesfilmer som passar studie- och yrkesvägledande aktiviteter i för-, grund-, och gymnasieskola samt vuxenutbildning. Filmerna kan med fördel användas i ordinarie undervisning av såväl pedagoger som studie- och yrkesvägledare eller annan berörd personal. Filmerna omfattas, likt allt annat material på Syvbloggen, av upphovsrättslagen. Dessa får inte redigeras eller förvanskas på ett sådant sätt att Syvbloggen påverkas/uppfattas eller kan påverkas/uppfattas negativt.
Yrkesfilm: Violinmakaren
Robert Eriksson arbetar som violinmakare. En violinmakare, också kallad fiolbyggare, arbetar med att bygga instrument och reparera dem. I sin verkstad i Ånge har Robert flera olika projekt på gång. Där bygger han nya instrument, men en stor del av hans verksamhet går också åt till att reparera instrument.
Målgrupp: åk 1-9
Syfte: Yrkeskunskap
Fortsatt arbete:
Yrkesfilm: Brevbäraren
Jakob Kroon är 20 år och arbetar som brevbärare på PostNord. I filmen får vi följa med Jakob på en utdelningsrunda. För dagen kör Jakob en av kontorets eldrivna mopeder. Vi får följa med upp i höghus och trapphus. En brevbärare arbetar med att sortera och dela ut försändelser av olika varianter. Allt ifrån vykort och brev till större paket. Till sin hjälp har brevbäraren ett fordon, som kan vara en cykel, en moped eller en bil av något slag. Förutom att sortera och dela ut försändelser så arbetar brevbäraren med att eftersända post och returnera post då mottagaren har flyttat utan eftersändning eller är okänd.
Målgrupp: åk 1-9
Syfte: Yrkeskunskap
Fortsatt arbete: Filmen fungerar bra som diskussionsunderlag. Arbeta gärna normkritiskt, kan både män och kvinnor arbeta som brevbärare? Är det ett kvinnodominerat arbete eller mansdominerat arbete? Spelar kön och/eller social bakgrund någon roll? Vem kan bli brevbärare? Vilka kunskaper och kompetenser behövs?
För de yngre åldrarna kan det vara lämpligt att prata om ”svåra” ord som presenteras i filmen. T ex. kompetenser. Det kan även passa sig att prata om vad yrket innebär, om de har sett en brevbärare, om de känner någon som arbetar som brevbärare o s v. Prata gärna om hur man kan bli brevbärare och vilka kompetenser och kunskaper man behöver. För de äldre åldrarna kan du arbeta mer specifikt kring utbildning, kunskap och kompetens. Brevbärare är ett yrke man kan arbeta med efter examen från samtliga gymnasieprogram.
Yrkesfilm: Bärgaren
Bärgaren är en kort yrkesfilm som tar dig med in i livet som bilbärgare. I filmen får du följa med Zacke, bilbärgare på Falck bärgning- och assistans. En bärgare hjälper bland annat till när du fått punktering på bilen, drabbats av motorstopp eller låst in bilnycklarna i bilen. En bilbärgare hjälper också till vid trafikolyckor där fordon behöver transporteras från platsen. Många gånger arbetar man i farliga arbetsmiljöer, till exempel på stora motorvägar. För att få bärga fordon på Stockholms större motorvägar och trafikleder finns ett krav på skyddsbilar. I filmen säger Zacke TMA-bilar. En TMA-bil är vanligen en lastbil med en stor krockkudde baktill som ska skydda bärgarnas arbetsplats. TMA står för Truck Mounted Attenuator.
Målgrupp: åk 1-9
Syfte: Yrkeskunskap
Fortsatt arbete: Filmen fungerar bra som diskussionsunderlag. Arbeta gärna normkritiskt (i tv-serien Vägens hjältar finns t ex. bra exempel på kvinnliga bärgare). Spelar kön och/eller social bakgrund någon roll? Vem kan bli bärgare? Varför arbetar flest män som bärgare?
För de yngre åldrarna kan det även passa sig att prata om vad yrket innebär, om de har sett en bärgare, om de känner någon som arbetar som bärgare o s v. Prata gärna om hur man kan bli bärgare och vilka kompetenser och kunskaper man behöver. För de äldre åldrarna kan du arbeta mer specifikt kring utbildning, kunskap och kompetens. Bärgare är ett yrke man kan arbeta med efter t ex. ett fordons- och transportprogram.